• 06/03/2018

  María Moliner, la mujer que escribió sola y a lápiz un diccionario dos veces más largo que el DRAE.

  Lo hizo en los años siguientes a la depuración a la que la sometió el franquismo, bajándola 18 niveles en el escalafón. En plena posguerra, la filóloga y lexicógrafa aragonesa comenzó a trabajar en su diccionario. Hoy se cumplen 50 años de su primera edición. “María Moliner hizo una proeza con muy pocos precedentes: escribió sola, en su casa, con su propia mano, el diccionario más completo, más útil, más acucioso y más divertido de la lengua castellana", dijo García Márquez. “Estando yo solita en casa una tarde cogí un lápiz, una cuartilla y empecé a esbozar un diccionario que yo proyectaba breve".
 • 05/03/2018

  Mor el divulgador científic Jorge Wagensberg.

  ACN Barcelona.-El científic, museògraf i director artístic Jorge Wahensberg Lubinski ha mort aquest dissabte a la tarda al seu domicili particular de Barcelona als 69 anys, segons ha informat a través d’un comunicat Hermitage Barcelona. Compromès en la divulgació de la ciència, el 1991 va acceptar la direcció del Museu de la Ciència de Barcelona, que donaria lloc a un dels centres més innovadors del món, el CosmoCaixa. El projecte de l’Hermitage Barcelona, impulsat per Ujo Pallarés i Valery Yaroslavskiy, va oferir-li el 2013 la direcció creativa del futur museu. Des d’aleshores, Wagensberg ha treballat en la definició i projecció de com havia de ser la seu de l’Hermitage a Barcelona i ha treballat per bastir una proposta museogràfica encaminada a fusionar art i ciència, com una gran àgora que fos un punt de trobada per a l’estímul del coneixement
 • 02/01/2018

  Mor la novel·lista Sue Grafton als 77 anys.

  ? L’escriptora nord-americana de misteri, que tenia càncer, es va fer famosa amb la sèrie de novel·les de l’alfabet, protagonitzades per la detectiu Kinsey Millhone . Sèrie inacabada? En un principi, Y is for Yesterday és l’últim llibre publicat per Grafton i, segons la seva família, podria molt ben ser el colofó de la sèrie d’obres que han fet famosa l’escriptora. En aquest sentit, Grafton no era gens partidària que cap altre autor reprengués el seu personatge. Així mateix, tampoc no li feien gaire gràcia les possibles adaptacions televisives o cinematogràfiques de les seves novel·les. Curiosament, Grafton, nascuda el 24 d’abril de 1940 a Kentucky i llicenciada en literatura anglesa, havia treballat com a guionista de televisió i de cinema, abans d’emprendre la seva particular aventura en el món de la literatura de misteri.
 • 11/12/2017

  Mor l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho

  La periodista, escriptora i activista Patrícia Gabancho s’ha mort avui a migdia a Barcelona a causa d’un càncer de pulmó. Nascuda a Buenos Aires el 1952, va estudiar llengua catalana i es va relacionar amb dissidents del Casal de Catalunya, que eren independentistes i d’esquerres. Un cop acabats els estudis de periodisme, l’any 1974 es va traslladar a Catalunya, on ha viscut des de llavors. Ha publicat llibres sobre cultura, sobre història i política de Catalunya i sobre urbanisme, especialment centrats en la ciutat de Barcelona i el fet metropolità. Estava vinculada amb plataformes i iniciatives de caràcter sobiranista i era una destacada activista independentista. Va col·laborar en diversos mitjans de premsa i ràdio, en tasques de difusió cultural.

cercar

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto