Sant Jordi 2018

17/04/2018
  • Una festa popular és, per definició, una festa que es viu al carrer. Si això és sempre així, encara ho és més el 23 d'abril, dia en què milers i milers de persones surten a passejar per gaudir d'una de les diades més intenses, especials i belles de l'any. Consulta totes les activitats de la diada de Sant Jordi.

  Aquest dia no cal anar a la llibreria per veure llibres. A tot arreu, a qualsevol cantonada, a qualsevol carrer, milers de llibres ocupen vies i places. L'artèria principal de la festa és la Rambla, plena d'estands i autors signant les seves darreres obres, però les llibreries de cada barri també surten al carrer perquè la millor oferta literària inundi Barcelona. Mentrestant, les floristes dibuixen Barcelona amb tots els colors de la primavera i els enamorats es regalen roses com a gest d'amor amb majúscules. Els pastissers fan cavallers i dracs de xocolata, i els forners, deliciosos pans de formatge i sobrassada amb els colors de la senyera. Cadascú fa el seu gest perquè tu puguis fer els teus.

  Sant Jordi és cultura, flors, amor i participació ciutadana. I de la mateixa manera, Barcelona, ciutat oberta, inclusiva i participativa, és Sant Jordi. Cap altra festa uneix els barcelonins amb la seva ciutat com aquesta diada.

  El llibre i la rosa

  Sant Jordi és la festa dels gestos. Gestos en forma de llibres i roses per a les persones que més estimem.

  Aquesta tradició catalana va néixer al principi del segle XX, quan el Gremi de Llibreters i la Cambra Oficial del Llibre van establir aquesta data per commemorar que el 23 d'abril van morir els escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega. També és la data en què van néixer, o morir, escriptors reconeguts com ara Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov o Manuel Mejía Vallejo. Des del 1996, la UNESCO ha declarat que aquesta tradició ha passat a ser mundial i s'ha convertit en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor.

  La forta tradició literària de Barcelona i el compromís de la ciutat amb les lletres ha suposat la seva inclusió dins la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO com a Ciutat de la Literatura. La designació implica un reconeixement mundial del sector literari i de la literatura barcelonina.

  La rosa, per la seva banda, respon al desenllaç de la llegenda i n'hi ha de tots colors, que simbolitzen diversos estats d'ànim i sentiments vers les persones. La vermella és un senyal d'amor i estimació, i és la rosa més regalada aquest dia.El pregó d’enguany anirà a càrrec de l’escriptora Almudena Grandes i se celebrarà el dijous 19 d’abril, a les 18.00 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

  L’escriptora Almudena Grandes conversarà amb l’escriptor i periodista Antonio G. Iturbe sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida.

  Almudena Grandes (Madrid, 1960) es va donar a conèixer amb Las edades de Lulú, novel·la amb què va guanyar l’XI premi La Sonrisa Vertical. Des d’aleshores, els seus llibres han tingut el reconeixement dels lectors i de la crítica. Entre les seves novel·les, destaquen Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografía humana, Los aires difíciles, Castillos de cartón, El corazón helado, Inés y la alegria, Los besos en el pan i Los pacientes del doctor García.

  El Pregó de la Lectura es va celebrar per primera vegada l'any 2003 amb la presència de Quino. Des d'aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luís Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris i Yasmina Reza.

  Entrada lliure. Aforament limitat.


buscar...

Etiquetas

Últimas entradas

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies

Acepto